Lejárt a hagyományos lenyomatok kora…

Bejegyzés megosztása

Örömmel jelentjük be, hogy megérkezett rendelőnkbe a modern kori fogorvoslás egyik rendkívül fontos eszköze: a Medit i700 intraorális szkenner.

 

 

Mi is pontosan az az intraorális szkenner?

Az intraorális szkenner olyan kézieszköz, amely segítségével a fogorvos digitális lenyomatot tud készíteni a szájüregről, ezzel kiváltva a hagyományos lenyomatvételt. A szkenner az általa kibocsájtott, majd a szájüreg különböző részeiről visszaverődő fény segítségével készíti el a 3D-s, digitális lenyomatot, amelyet valós idejű és nagy felbontású képként jelenít meg az eszközhöz tartozó monitoron.

 

Miért van szükség a lenyomatokra?

Mindennapi fogászatban a lenyomatot arra használják, hogy azokról a fogakról, amelyeket fogpótlással szeretnénk ellátni, a különböző információkat (pl. kinézet, magasság, egymáshoz képesti elhelyezkedés) a fogorvos minél pontosabban el tudja jutattni a fogtechnikushoz.


A hagyományos lenyomatvételi technikát már a 18. században is alkalmazták, habár a mai algináttól még eltérő formában, felmelegített viasszal vették a lenyomatot. Az 1787-es New York-i Napi Hirdetőben John Greenwood az alábbi hirdetést adta fel „bármily messzeségben lévő személy ellátható művi fogakkal, ha elküldik a kívánt helyekről viasszal vétetett lenyomatot”.

 


Egy maihoz kísértetiesen hasonló lenyomatkanál egy 1844-es Anatómia és Élettan könyvből.


Ebből is látható, hogy a szájüregben fennálló viszonyok rekonstruálására már meglehetősen régóta használják a lenyomatvételt. Ugyan a hagyományos lenyomatvétel egy mai napig működő megoldás, a digitális korszakban már kicsit eljárt felette az idő.


Mik a digitális lenyomatvétel előnyei?

 

A digitális lenyomat sokkal kényelmesebb és gyorsabb. Azoknak, akiknek esetleg erősebb a garatreflexük és vettek már tőlük lenyomatot, pontosan tudják, hogy mennyire kellemetlenek azok a percek, amíg az alginát megszilárdul. Ez a kellemetlenség teljes mértékben elkerülhető a digitális technikával, nincs lenyomatanyag, amely folyik mindenfelé.

Könnyű korrekciós lehetőség. Hagyományos módszer esetén nincs lehetőség menet közben korrigálni, ha valami nem stimmel a lenyomattal, még ha menet közben esetleg ki is derül, csak új lenyomattal lehet helyrehozni. Digitális lenyomatvétel esetén elég a hozzá tartozó fileban a hibás részt törölni, majd újból beszkennelni, nem kell az egészet újra kezdeni.

Gyorsabban elkészülő és pontosabb pótlás. Míg a hagyományos lenyomatot fizikailag is el kell jutattni a fogtechnikushoz, addig a digitális lenyomatot elég e-mailben átküldeni vagy online megosztani, máris készülhet a pótlás. A hagyományos lenyomatvételi anyagok bizonyos idő elteltével elkezdenek zsugorodni, amely a pótlás nem tökéletes illeszkedéséhez vezethet.

Izgalmasabb. 🙂 A hagyományos lenyomatvételi technikánál nem sok minden látszódik abból, hogy mi is történt a fogaival, digitális lenyomatvétel közben vagy után Ön is pontosan láthatja, hogy 3 dimenzióban hogy néznek ki a pótláshoz előkészített fogak.

Legfrissebb cikkek

Hogyan zajlik az időpont foglalás?

1

Időpont foglalását megerősítjük e-mailben vagy telefonon keresztül

2

Első látogatáskor: panoráma röntgen készítés, íny és fogazat vizsgálata

3

Részletes írásos kezelési terv és ajánlat

4

Személyre szabott fogászati tanácsadás, szükséges kezelés egyeztetése

5

Az eredmény: magabiztosabb mosoly, egészséges fogazat!

Időpontfoglalás