Infekciókontroll a fogászatban a COVID-19 idején

Bejegyzés megosztása

A 2020-as esztendő egyik lenagyobb kihívása az Európában jelenleg is terjedő koronavírus (SARS-CoV-2) által kialakított egészségügyi veszélyhelyzet kezelése, mely március végén fenekestül felforgatta a fogászati beavatkozások kezelésének megszokott rutinját. A félelem nem alaptalan, ugyanis az emberről-emberre történő terjedés jellemzően cseppfertőzéssel történik, melynek számos fogászati vonatkozása van. A fogorvosi gyakorlatban elterjedt különböző fúrók, ultrahangos eszközök, valamint három utas puszter mind-mind olyan berendezések, melyek használata aeroszolképződéssel jár. Az érthetőség kedvéért, az aeroszol egy olyan keverék, amely egy légnemű közegből és a benne szétoszlatott, apró, szilárd részecskékből vagy folyadékcseppekből áll. Tehát amikor a fogorvos egy egyszerű fogkőeltávolítást végez vagy tömést készít, a vízpára, ami a levegőbe kerül, potenciális fertőzésveszélynek teszi ki mind a fogászati teamet, mind pedig a pácienst. Az alábbi grafikonon különböző foglalkozások kerültek összehasonlításra a betegségeknek való kitettség és más személyekhez való közelség függvényében:

forrás: nytimes.com

Aggodalomra azonban semmi ok, ugyanis a fogászati rendelők működése nagyon szigorú infekciókontroll szabályokhoz kötött, melyeket saját klinikánkon a járvány kitörését követően még egy szinttel feljebb emeltünk.

Munkatársaink és pácienseink védelme érdekében, a megszokott protokollok mellé (megfelelő védőfelszerelés, kezelőegységek, munkafelületek folyamatos fertőtlenítése) beiktatásra került egy vadonatúj ózongenerátor használata is, mely minden rendelés befejeztével a levegő teljes csíramentesítéséért felelős.

De miért is jó az ózon? Az ózont, mint fertőtlenítő alkalmatosságot az emberiség a 19. század óta hasznosítja. Fertőtlenítés mellett többek között vízkezelésre, gyógyításra, élelmiszerek frissen tartására is használták. Közismerten az egyik legerősebb oxidáló, ezáltal fertőtlenítő anyag, ami a vízben lévő mikroorganizmusoktól függően 600-3000-szer (!) hatékonyabb fertőtlenítő hatású, mint a klór. Ha kapcsolatba kerül bármiféle mikroorganizmussal, mint például baktériumokkal, vírusokkal, penésszel, gombával, szagot okozó elemekkel, akkor egyszerűen megsemmisíti azokat, vagy csapadék formájában oxidálja és ezáltal kiszűrhetővé teszi őket. Az oxidálási folyamat az ózonnal olyan eredményes, hogy a mikroorganizmusok nem tudnak immunitást felépíteni, nem úgy, mint ahogy a hagyományos vegyszerekkel előfordulhat. Nagy koncentrációban azonban az emberi egészségre káros, ezért használata szigorú körültekintést igényel. Rendelőnkben minden rendelés, még az első páciens megérkezése előtt, a helyiségek alapos átszellőztetésével kezdődik, amivel garantálni tudjuk a biztonságos körülményeket.

Tovább csökkentve a keresztfertőződések veszélyét, pácienseinket jelenleg kizárólag telefonos időpontegyeztetést követően tudjuk fogadni. Az időpontokat igyekszünk úgy kialakítani, hogy a váróban egyszerre minél kevesebb ember tartózkodjon. A váróban orr-száj maszk viselése mindenki számára kötelező, ezzel is óvjuk egymás egészségét!

Végezetül szeretném felhívni a figyelmet az FDI World Dental Federation által 2020. augusztus 14-én keltezett állásfoglalására, melyet a WHO által a COVID-19 kontextusában nyújtott, sürgősségi fogászati ellátásokról kiadott nyilatkozatra válaszul fogalmazott. Eszerint kiemelik, hogy a rutinszerű szájhigiénés ellenőrzés esszenciális szerepet tölt be a szájüregi megbetegedések korai felismerésében, megelőzésében és szükség szerinti kontrolálásában.

Fogászati problémájával kapcsolatban bátran forduljon hozzánk bizalommal, kollégáink a lehető legbiztonságosabb körülmények között állnak rendelkezésére!

Legfrissebb cikkek

Hogyan zajlik az időpont foglalás?

1

Időpont foglalását megerősítjük e-mailben vagy telefonon keresztül

2

Első látogatáskor: panoráma röntgen készítés, íny és fogazat vizsgálata

3

Részletes írásos kezelési terv és ajánlat

4

Személyre szabott fogászati tanácsadás, szükséges kezelés egyeztetése

5

Az eredmény: magabiztosabb mosoly, egészséges fogazat!

Időpontfoglalás