A fogászati implantáció a legjobb megoldás hiányzó fogak esetén?

Bejegyzés megosztása

Fogászati implantációs beavatkozások során jellemzően titánium ’műgyökér’ kerül beültetésre az állcsontokba, amely segítségével lehetséges az elvesztett fogak pótlása. De mikor lehet erre szükség? Egyáltalán szükség van-e a fogak ilyen fajta pótlására? Ebben a cikkünkben igyekszünk utánajárni ezeknek a kérdéseknek.

 

Mikor jön szóba a fogimplantátum?

Leggyakrabban akkor lehet szükség erre a beavatkozásra, ha olyan mértékű fogszuvasodás alakul ki, ahol már semmilyen módszerrel nem lehet megőrizni a fogat. Ilyenkor a fogeltávolítással akár egyidőben is van lehetőség az implantátum behelyezésére, de ez meglehetősen esetfüggő, ha például a fog körüli csont is lebontódott, akkor lehetséges, hogy a csontpótlásra is szükség lesz a fogimplantátum beültetése előtt.

Fogimplantátum lehetséges megoldás lehet még csírahiányos (tehát, amikor a maradó fog nem is fejlődött ki) vagy baleset során elvesztett fogak pótlására is.

 

A rendelőnkben használt német gyártmányú Conelog és Camlog implantátumok.

 

Hogyan tud Önnek segíteni a fogászati implantátum?

 

Esztétikus és természetesnek hat: Egy megfelelően beültetett implantátum és az arra elkészült pótlás laikus szemnek megkülönböztethetetlen a valódi fogtól.

Megelőzi a fogak dőlését és vándorlását: Abban az esetben, ha egy maradandó fog valamilyen okból elvesztésre kerül, bizonyos idő után (nagyon megijedni nem kell, ez jellemzően csak évek múltán jelent problémát) a mellette lévő fogak elkezdenek dőlni, illetve az elvesztett fog szemben lévő párja szép lassan elkezd kiemelkedni.

Segít helyreállítani a rágást / mosolyt: A hiányzó fog helyére kerülő implantátumon elhorgonyzott pótlás visszaállítja az eredeti fog funkcióját, így mind a rágás, mind a mosolygás ugyanolyan természetes lesz, mint a saját fogakkal volt.

A szomszédos fogakban nem kell kárt tenni: Ha valaki hiányzó fog pótlásakor híd mellett dönt, úgy a szomszédos fogaknak  kb. 60%-át le kell csiszolni, egy ép fog esetén ez nagyon nagy anyagveszteséget jelent, bizonyos esetekben még gyökérkezelésre is szükség lehet.

 

Fogakon illetve implantátumok elhorgonyzott fogpótlások összehasonlítása.

 

A címben feltett kérdésre válaszként elmondhatjuk, hogy a fogászati implantáció egy nagyon biztonságos és magas sikerrátájú (~97-98%) beavatkozás, ahol az előnyök és hátrányok mérlegelésénél túlnyomó többségben az előnyök felé billent a mérleg nyelve. Így a válasz általánosságban igen, arra kérdésre, hogy a fogászati implantáció a legjobb megoldás-e hiányzó fogak esetén. Azonban természetesen minden eset egyedi, mindig van kivétel az általános ’szabály’ alól.

 

Ha esetleg gondolkozik fogászati implantáción vagy kérdései vannak, keresse rendelőnket bizalommal!

Legfrissebb cikkek

Lejárt a hagyományos lenyomatok kora…

Örömmel jelentjük be, hogy megérkezett rendelőnkbe a modern kori fogorvoslás egyik rendkívül fontos eszköze: a Medit i700 intraorális szkenner.     Mi is pontosan az

Hogyan zajlik az időpont foglalás?

1

Időpont foglalását megerősítjük e-mailben vagy telefonon keresztül

2

Első látogatáskor: panoráma röntgen készítés, íny és fogazat vizsgálata

3

Részletes írásos kezelési terv és ajánlat

4

Személyre szabott fogászati tanácsadás, szükséges kezelés egyeztetése

5

Az eredmény: magabiztosabb mosoly, egészséges fogazat!

Időpontfoglalás